Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Μόνη συζήτηση επί των σχεδίων νόμων: α. Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2009. β. Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2009.

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Μόνη συζήτηση επί των σχεδίων νόμων: α. Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2009. β. Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2009.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Αγαπητοί συνάδελφοι, έχουν περάσει ήδη δεκατέσσερις μήνες από το κλείσιμο της χρονιάς που συζητάμε, αλλά τα συμπεράσματα για το τι έγινε εκείνη την περίοδο και ιδίως στο δεύτερο κρίσιμο 6μηνο του έτους εκείνου, είναι πολύ καθοριστικά για να κρίνουμε την κατάσταση και την κρίση που βιώνουμε σήμερα.

Η ανασφάλεια, η απαισιοδοξία κι ένα έντονα αρνητικό κλίμα κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία ως αποτέλεσμα μιας αδιέξοδης πολιτικής της Κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ συνειδητά παραπλάνησε τον ελληνικό λαό για να έρθει στην εξουσία. Κι έκτοτε, στηριζόμενο σε ένα συνονθύλευμα ανακριβειών και δημιουργικής λογιστικής, ασκεί μία πολιτική που ο ερασιτεχνισμός της μας έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή αδιέξοδα. Από εκεί που τάζατε τα πάντα στους πάντες, τώρα παίρνετε τα πάντα από τους πάντες. Ήσασταν ανέτοιμοι να κυβερνήσετε τη χώρα και από την αδημονία σας για εξουσία, υπονομεύσατε την πορεία της οικονομίας μας, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές το 2009.

Προεκλογικά, το 2009, υποσχεθήκατε παροχές ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υποσχεθήκατε επανεκκίνηση της οικονομίας. Υποσχεθήκατε να αναδιανείμετε τα λεφτά που υπήρχαν. Και τελικά οδηγείτε τη χώρα ολοταχώς στη χρεοκοπία.

Για να κρύψετε την άγνοιά σας και τους τραγικούς αρχικούς χειρισμούς σας, ψάχνετε να δημιουργήσετε άλλοθι, κατασκευάζοντας μια εικόνα πλήρους ευθύνης της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία σίγουρα έκανε λάθη. Άργησε, ενδεχόμενα, να πάρει μέτρα και αποφάσεις. Ήταν, όμως, πάντοτε ειλικρινής απέναντι στον ελληνικό λαό όχι μόνο στις εκλογές του 2009, αλλά και ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα.

Γνωρίζαμε και περιγράψαμε τις παθογένειες του ελληνικού συστήματος. Η Νέα Δημοκρατία πρώτη έκανε λόγο και εντόπισε το πρόβλημα με το μεγάλο δημόσιο χρέος, πρώτη μίλησε για την πολυνομία, για το ασφαλιστικό πρόβλημα, τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ που δημιουργούν συνεχώς ελλείμματα, τη διαφθορά, τον αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα.

Ζητήσαμε έγκαιρα συναίνεση για να προχωρήσουμε σε δομικές αλλαγές. Το βαθύ, όμως, κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ πολέμησε λυσσαλέα κάθε προσπάθεια αλλαγής.

Το 2009 ήταν μία πολύ κρίσιμη χρονιά πολιτικά για τη μετέπειτα πορεία της χώρας, μια χρονιά παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η ελληνική οικονομία άρχισε να νιώθει τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης και η τότε κυβέρνηση, ως όφειλε άλλωστε, από τη μία πλευρά πήρε μέτρα στήριξης της οικονομίας και από την άλλη ζήτησε συνεργασία και υπευθυνότητα από την αντιπολίτευση για να αντέξει η χώρα στην κρίση.

Αντ' αυτού, ο κ. Παπανδρέου κήρυξε το «νέο ανένδοτο». Ξεσήκωσε το συνδικαλιστικό κίνημα και με τη δύναμη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης -που διαθέτετε την απόλυτη στήριξή τους- διαμόρφωσε ένα πολύ αρνητικό κλίμα και ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να πάρει τη δύσκολη απόφαση να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, για να μην αφήσει τη χώρα να σέρνεται μία παρατεταμένη περίοδο σε ακυβερνησία.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όλο εκείνο το διάστημα της κρίσης πήρε πρωτοβουλίες για να στηρίξει την πραγματική οικονομία, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις. Διαπιστώνοντας ότι λόγω της ύφεσης τα έσοδα μειώνονται, αποφάσισε να λάβει μέτρα, να συμμαζέψει το έλλειμμα και με το ξεπέρασμα της ύφεσης, με το ξεπέρασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης να το επαναφέρει πάλι σε λογικά επίπεδα.

Να θυμίσω ότι όταν ο Κώστας ο Καραμανλής είχε πάρει τα πρώτα δύσκολα μέτρα με την ανακοίνωση του παγώματος των μισθών πάνω από ένα εισοδηματικό όριο, εσείς τότε, σε ένα κρεσέντο ανευθυνότητας και δημαγωγίας, είχατε υποσχεθεί αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, μείωση της φορολογίας και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να σας φέρει ψήφους. Λαϊκίζατε -όπως πάντα άλλωστε- επικίνδυνα, αλλά και υποκριτικά.

Έτσι, όπως άλλωστε προείπα, ως υπεύθυνο κόμμα αναγκαστήκαμε να πάμε σε πρόωρες εκλογές, προκειμένου να λάβουμε έγκριση από τον ελληνικό λαό για την υλοποίηση άμεσων μέτρων περιορισμού του ελλείμματος και του χρέους.

Αν ήξεραν τότε οι Έλληνες πολίτες τι τους περίμενε, τότε σίγουρα θα είχαν κάνει άλλες επιλογές. Δυστυχώς, όμως, οι πολίτες πίστεψαν τα ωραία σας λόγια. Ενώ προεκλογικά -όπως επιβεβαίωσε ο κ. Αλμούνια- ο κ. Παπανδρέου ήξερε την κατάσταση της οικονομίας κι ενώ συζητούσε με τον κ. Στρος Καν -όπως, άλλωστε, ο ίδιος πρόσφατα δήλωσε- για την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όχι μόνο ο κ. Παπανδρέου έταζε λεφτά που τελικά δεν υπήρχαν, αλλά κυρίως ως Κυβέρνηση στη συνέχεια, άφησε σκόπιμα να ξεφύγει ανεξέλεγκτα το έλλειμμα το τελευταίο 3μηνο του 2009, για να φανεί ως σωτήρας στη μετέπειτα πορεία της οικονομίας της χώρας.

Έτσι, με την ανάληψη της εξουσίας τον Οκτώβριο του 2009, όχι μόνο δεν λάβατε άμεσα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα, αλλά ακυρώσατε και εκείνα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε, ήδη, ανακοινώσει. Πιστεύω ακράδαντα ότι με αποκλειστική δική σας ευθύνη σκόπιμα την κρίση ελλείμματος, τη μετατρέψατε και σε κρίση δανεισμού, για να υλοποιήσετε τις προθέσεις σας πιο πειστικά απέναντι στον ελληνικό λαό.

Έτσι, ένα έλλειμμα που στις χειρότερες των περιπτώσεων θα προσέγγιζε το 10%, το φτάσατε στο 15%, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του τρόπου που το υπολογίζει, πλέον, η EUROSTAT, δηλαδή η αρμόδια Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Το Δεκέμβριο του 2008, όταν συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προβλέψει ανάπτυξη της τάξεως του 2,5% για την Ελλάδα, αντ' αυτού είχαμε ύφεση που έφτασε στο μείον 2,3%, μια απόκλιση μικρότερη του μέσου όρου των περισσότερων χωρών της Ευρώπης, της οποίας η ύφεση έφτασε στο μείον 4,1% και μια Ευρωπαϊκή Ένωση που την περίοδο εκείνη, το 2009, βυθιζόταν γενικότερα στην κρίση και στα ελλείμματα. Υπολογίζαμε το ΑΕΠ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, να φτάσει στα 260 δισεκατομμύρια και τελικά έφτασε στα 235 δισεκατομμύρια. Κάτι που, όπως είναι λογικό, επηρέασε και την πορεία των φορολογικών εσόδων.

Εκείνη την περίοδο όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν σημαντικές αποκλίσεις στα ελλείμματά τους. Αναφέρω ενδεικτικά: η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Φιλανδία είχαν αποκλίσεις από τον αρχικό προϋπολογισμό τους άνω του 5% του ΑΕΠ. Ενώ ακόμη και αυτό το έλλειμμα της Μεγάλης Βρετανίας από 8% που αρχικά είχε προϋπολογιστεί, ξεπέρασε το 11,5%.Από αυτήν την απόκλιση και από τις λανθασμένες επιλογές σας προήλθε το έλλειμμα.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2010, που η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο 1,7%, εμείς είχαμε ύφεση στο 4,5%, ενώ το 2011 που η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 1,5%, εμείς κινούμαστε με αισιόδοξη πρόβλεψη για ύφεση 3%.

Καμία, όμως, κυβέρνηση καμίας ευρωπαϊκής χώρας δεν έθεσε θέμα αξιοπιστίας των δημοσιονομικών της στοιχείων, παρά μόνο η δική μας. Κανείς δεν βάφτισε τις αποκλίνουσες εκτιμήσεις ως πλαστές. Κανείς δεν ντρόπιασε τόσο πολύ τις υπηρεσίες της χώρας του, αλλά και την ίδια τη χώρα, όσο η δική σας Κυβέρνηση.

Εκλεχτήκατε, λοιπόν, και προχωρήσατε στη λήψη των πιο σκληρών, επώδυνων και κοινωνικά άδικων μέτρων που γνώρισαν ποτέ οι Έλληνες και μάλιστα μέτρων που καλούν τον ελληνικό λαό σε θυσίες χωρίς ελπίδα, χωρίς διέξοδο. Σε μια κοινωνία που δημιουργήσατε τριακόσιες χιλιάδες νέους ανέργους, που μειώσατε τα εισοδήματα σε όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους και στο 90% των ελεύθερων επαγγελματιών και που οδηγείτε τους πολίτες στην απόγνωση πολύ σύντομα η προπαγάνδα σας, που διαχέεται από τα ελεγχόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν θα είναι αρκετή για να κρύψει την αποτυχημένη πολιτική σας.

Ο προϋπολογισμός του 2010, που ψηφίσατε το Δεκέμβριο του 2009, προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης αρνητικό, ύφεση δηλαδή 0,3% και τελικά η ύφεση το 2010 ήταν 4,5%. Προβλέπατε, επίσης, για το 2010 πληθωρισμό στο 1,4% και τελικά ο πληθωρισμός το 2010 ήταν στο 5%.

Στο μόνο που επαληθεύεστε ως Κυβέρνηση είναι ότι θα καταφέρετε τελικά ως το τέλος του 2011 να φτάσετε το ένα εκατομμύριο ανέργους, όπως άλλωστε είχε βάλει σχετικό στόχο ο κ. Λοβέρδος.

Η αλήθεια είναι ότι φουσκώσατε τεχνητά το έλλειμμα του 2009, κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Εμείς μέσα στη δύσκολη συγκυρία είχαμε στόχο το έλλειμμα να κινηθεί γύρω στο 6%. Στόχο εφικτό κατά το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας τον κ. Προβόπουλο, έστω και δύσκολα. Θα ήταν ακόμη πιο εφικτός ο στόχος αυτός αν ο κύριος Παπανδρέου από το Φεβρουάριο του 2009 είχε δεχτεί να συμμετάσχει σε μια εθνική συνεννόηση και είχε συναινέσει σε μέτρα που μπροστά στα σημερινά, που λαμβάνει ο ίδιος, φαίνονται παράδεισος.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2009, κατηγορείτε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι έκρυβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα έλλειμμα της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με βάση αυτό το επιχείρημα άλλωστε διασύρατε διεθνώς και τη χώρα.

Είναι, όμως, αλήθεια ή ψέματα, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, ότι μεταθέσατε την είσπραξη του ΕΤΑΚ από το 2009 στο 2010, με αποτέλεσμα να χαθούν έσοδα 0,6 δισεκατομμυρίων για το 2009 ή ότι καταργήσατε τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, το φόρο στα λαχεία, στο ξυστό, στα σκάφη αναψυχής που εκτιμούνταν ότι θα αποδώσουν έσοδα από το 2009 μεγέθους 2,2 έως 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ;

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι προχωρήσατε σε επιστροφές φόρων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων το 2009 εκτός προγράμματος και πρόωρα, ενώ το 2010 παγώσατε τις επιστροφές, ότι πληρώσατε 1,2 δισεκατομμύρια για χρέη των νοσοκομείων το 2009, επίσης εκτός προϋπολογισμού, ότι αυξήσατε κατά 0,7 δισεκατομμύρια τις δαπάνες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ότι δαπανήσατε μισό δισεκατομμύριο για να καταβάλλετε το Επίδομα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όταν τα έσοδα από την επιβολή του γνωστού φόρου στα κέρδη των τριακοσίων μεγάλων επιχειρήσεων πήγαν όλα το 2010, ότι αυξήσατε κατά 200 εκατομμύρια ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ότι αυξήσατε τις δαπάνες του δημοσίου κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ περίπου, εάν συνυπολογίσουμε το κόστος των εκλογών που προήλθε από το δικό σας εκβιασμό εν καιρώ οικονομικής κρίσης;

Ακόμη είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ευθύνεστε για την πλήρη κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού το τελευταίο τρίμηνο του 2009, όταν σε συνδυασμό με τα ευφυολογήματά σας περί ρύθμισης χρεών, περί χαρίσματος χρεών καταφέρατε να έχουμε υστέρηση εσόδων περίπου 2 δισεκατομμύρια μέσα σε ένα τρίμηνο;

Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω, βλέπουμε ότι από τη μια φροντίσατε να αυξήσετε κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου το χρέος και το έλλειμμα του 2009, αφού ως Κυβέρνηση αφενός σπαταλήσατε, αφετέρου δεν πήρατε ούτε ένα μέτρο περιορισμού του ελλείμματος. Προκαλέσατε, λοιπόν, μια αύξηση του ελλείμματος κατά περίπου τέσσερις μονάδες. Από αφέλεια; Αυτό είναι απλά καταδικαστέο. Εάν το κάνατε, όμως, σκόπιμα, όπως εκτιμούμε, τότε είναι απλά εγκληματικό.

Δεν θα διαφωνήσω ότι κάποιες από αυτές τις πληρωμές έπρεπε να γίνουν, αλλά έχετε σκεφθεί ότι αν είχαμε συγκρατήσει το έλλειμμα στο 8% με 9%, ίσως να είχαμε αποφύγει την κρίση χρέους, την ένταξη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το δανεισμό της χώρας με τοκογλυφικά επιτόκια και όλη αυτή την άνευ προηγουμένου ύφεση που μαστίζει την οικονομία μας;

Προφανώς ένας ακόμη πρόσθετος λόγος αύξησης του ελλείμματος οφείλεται στην απόφαση της EUROSTAT να συμπεριλάβει τα ελλείμματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα. Τον Απρίλιο του 2010 υπολόγιζε η EUROSTAT το έλλειμμα στο 12,6% και το Νοέμβριο του 2010, συμπεριλαμβάνοντας τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το πήγε στο 15,4% του Α.Ε.Π. Οι τρεις περίπου μονάδες που αυξήθηκαν επί των ημερών σας, προκύπτουν από πλαστά δικά σας στοιχεία ή από παρεκκλίσεις λόγω διαφορετικού τρόπου υπολογισμού.

Τελικά κρίνοντας την πορεία του 2009, η Νέα Δημοκρατία μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς κρίσης φρόντισε να υλοποιήσει έγκαιρα το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας με επιτόκια και spreads που ούτε να τα φανταστείτε μπορείτε σήμερα, με μεσοσταθμικό επιτόκιο της τάξης του 4%. Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, οι αγορές εμπιστεύονταν την υπεύθυνη διακυβέρνηση της χώρας μας, που άλλωστε είχε λάβει μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος, μέτρα που μπροστά στα σημερινά ήταν ανώδυνα αλλά αναγκαία, όπως για παράδειγμα η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα και στα αλκοολούχα ποτά, η περικοπή των ελαστικών δαπανών, το πλαφόν στους μισθούς των ανωτάτων στελεχών των Υπουργείων και των ΔΕΚΟ, η μείωση κατά 5% του μισθού των Βουλευτών, η έκτακτη εισφορά στα δηλωθέντα εισοδήματα από 60.000 ευρώ και πάνω, τα τέλη κυκλοφορίας σε σκάφη αναψυχής άνω των δέκα μέτρων, η αύξηση των τελών των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και μια σειρά παρόμοιων μέτρων.

Παράλληλα, στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με τη λήψη μέτρων για τομείς όπως η οικοδομή, ο τουρισμός, οι εξαγωγές. Τονώσαμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη δανειοδότησή τους μέσω του ΤΕΜΠΕ με χαμηλότοκα δάνεια, τις οποίες εσείς τις αφήνετε στο έλεος της κρίσης.

Εφαρμόσαμε το περίφημο Πρόγραμμα των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ για ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και της ρευστότητας της αγοράς, για το οποίο τόσα πολλά ακούσαμε προεκλογικά. Εσείς ως Κυβέρνηση έχετε υπερδιπλασιάσει το σχετικό Πρόγραμμα, αλλά τελικά δεν φροντίσατε καμμία ρευστότητα να διοχετευτεί στην αγορά.

Εγγυηθήκαμε τις τραπεζικές καταθέσεις ως το ποσό των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, έτσι ώστε να περιοριστεί η διανομή κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Γενικώς, κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια να τονώσουμε την οικονομία, να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε τους Έλληνες πολίτες, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κύριοι του ΠΑΣΟΚ, είστε υπόλογοι έναντι του ελληνικού λαού. Δώσατε ψεύτικες υποσχέσεις, ενώ γνωρίζατε την αλήθεια. Φουσκώσατε το έλλειμμα για το 2009, μιλήσατε για Τιτανικό, για χρεοκοπημένη και διεφθαρμένη χώρα. Διαρρεύσατε και μεθοδεύσατε από την αρχή την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στο μηχανισμό στήριξης και εκτοξεύσατε με πράξεις, με δηλώσεις ή με την ολιγωρία σας τα spreads, δημιουργώντας κρίση δανεισμού, που τελικά οδήγησε τη χώρα στα δεσμά της Τρόικας και του ΔΝΤ.

Εδώ και ένα χρόνο η χώρα μας πραγματικά διασύρεται άνευ προηγουμένου. Έχουμε γίνει οι επαίτες της Ευρώπης. Ο άλλοτε λαοπρόβλητος Αρχηγός σας βρίσκει συνεχώς πόρτες κλειστές, ενώ φθάσαμε στο σημείο ξένοι υπάλληλοι να υπαγορεύουν την πολιτική στην Ελληνική Κυβέρνηση. Δημιουργήσατε μία κρίση δανεισμού, οδηγήσατε τη χώρα σε τριπλή επιτήρηση και στείλατε το λογαριασμό στους  Έλληνες πολίτες. Να είστε, όμως, σίγουροι για ένα πράγμα. Οι Έλληνες πολίτες είναι αποφασισμένοι να σας επιστρέψουν αυτό το λογαριασμό, όποτε και αν εσείς το αποφασίσετε. Δεν έχει σημασία εάν αυτό θα είναι αργά ή γρήγορα. Το λογαριασμό αυτό θα σας τον χρεώσει ολόκληρο ο ελληνικός λαός.

Σας ευχαριστώ πολύ.